Là Planète Sauvage

 

 

Bizim Sandığımız Dünya’da Yerimiz Ne?

 

La Planète Sauvage; yaşadığımız gezegeni, içinde bulunduğumuz düzeni, hatta varlığımızı sorgulamamı sağlayan bir film oldu. Absürt çizimleri ve müzikleri ile farklı bir bakış açısıyla insan tarihini yorumlamam için kapı açtı bu film. Gezegende yaşayan insanlar yani ‘’Om’’lar olduğumuzu düşündüm. ‘’Draag’’lar yani ‘’Om’’ları evcil hayvan olarak bulunduranlar ise kimler olduğunu düşündüğümüzde bizi boşluğa düşüren ve kendimizle çeliştirenler.

 

 




Resim 1.1


Aynı filmde yaşananlar gibi; insanlık çeşitli canlıları kendi eğlencesi için kullanıyor. Peki bizi neşelendiren hayvanlardan farkımız ne? Bizim yerimiz ne? Okuduğumuz mitolojik yazılardaki tanrılar gerçekten var olmuş, bizi kullanarak kendini eğlendirmiş sıkılınca da çekip gitmiş varlıklar olabilirler mi? Nereden başlıyor bu döngü, insanlığın gezegendeki amacı ne? İnsanlık tarihini bile tam olarak bilmiyoruz, hayvanlar üzerinde hakimiyet kuruyor ve evrenin bizim için yaratıldığına inanıyoruz. Gezegendeki diğer canlılara göre daha zekiyiz ve önümüzde hiçbir engel yok. Bizden büyük olan tek varlığın Tanrı veya Tanrılar olduğuna inanıyoruz, onun da nereden geldiği meçhul. İnsanlar, kendi özgürlükleri ya da fikirleri yüzünden Tanrılara başkaldırmaya başladı. Onlardan yüce olan tek varlığı reddetmeleri, piramitteki en yüksek yere sahip olmalarını sağladı. Dünya’da yaşayan diğer varlıkları da göz önünde bulundurursak ve filmi düşünürsek, en yüksek basamakta yer almıyor olabiliriz. Hakimiyetimizde olduğunu düşündüğümüz evcil hayvanlarımız belki de gün geçtikçe gelişen, öğrenen ve aynı bizim yaptığımız gibi zamanı gelince başkaldırabilen varlıklar olabilir. Neden olmasın ki? Evrende,


ufacık bir gezegenin tarihinin, ufacık bir bölümünde yaşamış insan ırkından bireyleriz. Evren hakkında ne kadar bilgimiz olduğunu dahi bilmiyoruz. İnsanı çıkmaza sokuyor değil mi bu düşünceler. Hep kendimizi en üstte tutmaya alışmışız. Böyle öğrenmiş, böyle devam ediyoruz. Evrende yaşayan ‘’Om’’lar olabiliriz, belki farkında olmadan biz de yönetiliyoruz. Hatta bunun için yüce varlıklar aramaya gerek yok, gücü elinde bulunduran insanların elinde oyuncak gibi yaşıyoruz zaten. Böylesine bir düzenin içindeyken, Dünya ismini verdiğimiz gezegen, ne kadar bizim? İnsanlar kibirli varlıklar, insanlar kendilerini ‘’Draag’’ sanan ‘’Om’’lardan ibaretler. Yöneten kesim için de aynısı geçerli, her ‘’Draag’’ kendini özgür sansa da, üstesinden gelmek için uğraştığı ‘’Om’’lar var olmaya devam ediyor. Hatta onların da kendi ‘’Draag’’ları mevcut, gücü ellerinde bulunduklarını düşünseler de, milyar yıllık Dünya’da en fazla 80 yıl yaşayan varlıklardan ibaretler. Bu yazıyı yazarken bile, her cümlemde tekrar tekrar sorguluyorum, gerçekten neden varız? Evrene hiçbir etkisi olmayan bir medeniyetten ibaretiz ve ‘’uzaylı’’ adını verdiğimiz, varlığından dahi emin olmadığımız varlıkların gelip üzerimizde hakimiyet kurup kuramayacağını bile bilmiyoruz. Kibrimiz yüzünden kendimizi çok büyük görüyor, ancak gerçekliği düşününce ufak bir toz tanesi gibi süzülerek yok oluyoruz. Belki de gün gelecek, bizim sandığımız Dünya’mızın aslında absürt görünümlü varlıkların yuvası olduğunu anlayacağız. Bizi tasmalar yani yöneticilerle bağlamış, medeniyet kurmamızı sağlamış varlıklar... Kendilerinin gelişi için hazırlanan bir gezegen, ve varlıklarını belli etmek için önceden oluşturdukları efsaneler, mitler ve dinler... Filmdeki varlıklar gibi ben de bilinmezlik içinde kaybolmuş haldeyim.




Resim 1.2

Her şeyi şöyle bir toparlamam gerekirse; kibrimiz ve cehaletimiz bizi diğer varlıklardan üstün görmemize yol açıyor. Kendimizi ‘’Draag’’lar gibi görüyoruz ama ‘’Om’’ların bize başkaldırabileceğini hiç düşünmüyoruz. Ya da ‘’Om’’lar olduğumuzu fark etmiyor ve en büyük olduğumuzu düşünerek yaşamaya devam ediyoruz. Dünya’nın asıl sahibi bence insanlar değildir. Küçücük bir tarihte yaşamışız, birkaç medeniyet kurduk diye kendimizi büyük görmeye gerek yok. Yokluk ve bilinmezlik içinde yaşıyor, elimizde bulunduruğumuz şeylerin asıl sahibi miyiz onu bile bilmiyoruz.




 

Resim 1.3

 

 

Mehmet Onur Can

 

 

Laloux R., Wul, S., (1973) La Planète Sauvage

 

 

Resim 1.1

Damiani, S., Dauman, A., Cavaglione, A. V., (1973)

 

 

Resim 1.2

Damiani, S., Dauman, A., Cavaglione, A. V., (1973)

 

 

Resim 1.3

Damiani, S., Dauman, A., Cavaglione, A. V., (1973)

Comments